De Nederlandse Vereniging voor Parodontologie. Een gezond fundament.

Colgate-GABA is een producent van innovatieve en kwalitatief hoogstaande mondverzorgingsproducten. De producten worden erkend en geadviseerd door dental professionals.

Poetsen

Er zijn verschillende poetsmethodes en diverse soorten borstels. Elke methode heeft voor- en nadelen. Welke methode is voor jou geschikt? De tandarts of mondhygienist vertelt het je graag, samen kun je de beste methode doornemen. Poets je je tanden zonder er met je aandacht bij te zijn? Dat levert nooit een goed resultaat op, je loopt snel de kans om plekjes over te slaan. En: poetsen met een elektrische borstel vraagt weer om een andere techniek dan handmatig poetsen. Een goede poetsinstructie is daarom in alle gevallen onmisbaar! 

Een goede handtandenborstel
Een goede handtandenborstel heeft een kleine borstelkop, zodat ook moeilijk bereikbare plaatsen in de mond goed schoongemaakt kunnen worden. De tandenborstel heeft medium harde afgeronde haren zodat het tandvlees niet beschadigd kan worden. Als je de tandenborstel op de juiste wijze gebruikt, kun je de plaque goed verwijderen. Een relatief eenvoudige en effectieve methode is de zogenaamde Bass-methode. 

Poetsen met de Bass-methode
Plaats de tandenborstel onder een schuine hoek (van 45graden) tegen de tandvleesrand. Oefen lichte druk uit. Maak vervolgens korte heen- en weergaande bewegingen. Blijf een aantal seconden op dezelfde plaats poetsen en schuif daarna de borstel een stukje verder. 
Poets systematisch en probeer een vaste volgorde aan te houden, zodat geen stukje tand of kies wordt overgeslagen.
Vergeet niet om de binnenkant van alle tanden en kiezen mee te nemen.

Tip: kijk in de spiegel: zo zie je of de borstel op de juiste plaats is neergezet. 
Tip: Het poetsen aan de buitenzijde achter in de mond wordt makkelijker door de mond iets te sluiten.

Elektrische tandenborstel
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de plaque met een elektrische borstel beter wordt verwijderd: mensen poetsen er langer mee en bij het juiste gebruik van de borstel drukt men er ook minder hard mee op het tandvlees. Er zijn verschillende soorten elektrische tandenborstels te koop. Koop er in ieder geval één die krachtig is. Elektrische borstels op batterijen voldoen niet, een oplaadbare borstel is beter. Ook iets voor jou? Overleg het met je tandarts of mondhygiënist.  

Implantaten, beugels en bruggen
Soms is het extra lastig om de mond goed schoon te houden. Dit kan komen omdat tanden scheef staan of heel dicht op elkaar (bij veel mensen komt dit vooral bij de ondertanden voor). Of als er veel kronen en bruggen in de mond gemaakt zijn, hierdoor zijn er altijd extra [moeilijk schoon te houden!] randjes aanwezig. Bij mensen die een brug in de mond hebben, kan het kaakbot daaronder verdwenen zijn. Extra goed reinigen is hier dan ook super belangrijk. Ook implantaten vragen meer aandacht. En uiteraard zal het, als je een beugel hebt, een lastig klusje zijn om alle plaque weg te halen.

Terug naar boven