De Nederlandse Vereniging voor Parodontologie. Een gezond fundament.

Colgate-GABA is een producent van innovatieve en kwalitatief hoogstaande mondverzorgingsproducten. De producten worden erkend en geadviseerd door dental professionals.

Vraag en antwoord

Mijn tandvlees bloedt, wat nu? 
Bloedend tandvlees is bloedlink!!! Bloedend tandvlees is vaak een kenmerk van ontstoken tandvlees. Neem contact op met je tandarts en bespreek hoe het behandeld kan worden. Wellicht verwijst je tandarts je door naar een mondhygiënist of parodontoloog. 

Ik ben zwanger, kan ik toch behandeld worden voor mijn tandvleesproblemen? 
Ja, dat is geen probleem. Vaak verergeren tandvleesproblemen tijdens de zwangerschap en is behandeling juist gewenst. Meldt wel altijd aan de behandelaar dat je zwanger bent. Dit in verband met het maken van röntgenfoto's en een eventueel gebruik van geneesmiddelen. 

Ik heb een slechte adem, kan dat door een tandvleesprobleem komen? 
Ja, bij tandvleesproblemen komt een slechte adem regelmatig voor. Bij de meeste patiënten verdwijnt na behandeling de slechte adem in de mond. 

Hoe merk ik of ik parodontitis heb? 
Symptomen van parodontitis kunnen zijn; roodheid van het tandvlees, bloedend tandvlees, los staan van tanden/kiezen, slechte adem/reuk, toename van de ruimte tussen de tanden en soms acute ontsteking (abcessen). Maar: meer dan 90% van de mensen die parodontitis hebben, ervaart geen pijn en is zich niet bewust van het probleem. Vraag daarom altijd je tandarts om de gezondheid van je tandvlees te controleren.  

Kan parodontitis weer terugkomen? 
Ja zeker, maar dit is wel te voorkomen. Onderzoek en ervaring laten namelijk zien dat regelmatige controlebehandelingen en een zeer goede dagelijkse mondhygiëne leiden tot een blijvend goed resultaat.  

Is parodontitis erfelijk? 
Ja, de vatbaarheid voor parodontitis is erfelijk. Dat wil nog niet zeggen dat je de verschijnselen krijgt. Het hangt er natuurlijk van af in welke mate je ouders genetische vatbaarheid vertonen. 

Is parodontitis besmettelijk? 
Ja, onderzoek laat zien dat bepaalde bacteriesoorten overdraagbaar zijn. Meestal gebeurt dit binnen de familie van ouders op kind. 

Is er een relatie van parodontitis met de algemene gezondheid? 
Onderzoeken laten mogelijke verbanden zien met andere aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaataandoeningen en  vroeggeboorte. Hier wordt veel onderzoek naar gedaan, dus de verwachting is dat hierover in de toekomst meer duidelijkheid over zal ontstaan. 

Hoe lang duurt de behandeling? 
Het eerste onderzoek duurt een uur. De initiële behandeling duurt gemiddeld totaal 3 uur (opgesplitst in delen van een uur). De evaluatie duurt gemiddeld een half uur en de behandeltijd van een chirurgische behandeling bedraagt tussen de één en anderhalf uur gemiddeld. 

Vindt de parodontale behandeling zonder verdoving plaats? 
Ja, meestal wel, in overleg met de behandelaar kan een verdoving gegeven worden. Bij ernstige aandoeningen is het aan te bevelen om de behandeling onder lokale verdoving uit te voeren, zodat de pockets tot in de diepte goed schoongemaakt kunnen worden. 

Er zijn behandelingen om blootliggende wortels opnieuw te voorzien van tandvlees. Zijn deze behandelingen altijd succesvol? 
Er zijn meerdere technieken om blootliggende tandhalzen te bedekken met tandvlees. Iedere techniek heeft zijn eigen indicatiegebied en kans van slagen. Vraag voor een persoonlijk advies je tandarts of parodontoloog. 

Wat zijn de kosten van een behandeling van parodontitis? 
De behandelkosten lopen uiteen van €200 tot €2300, afhankelijk van de ernst van de parodontitis. De kosten van de nazorg op jaarbasis bedragen tussen €140 en € 370. Ook hiervoor geldt: bij je tandarts of parodontoloog kun je een persoonlijke prijsopgave krijgen.  

Wordt de parodontale behandeling vergoed door mijn verzekering? 
Een deel van de verzekeraars vergoedt de behandeling. Je kunt het beste zelf met je verzekeraar overleggen óf in de verzekeringsvoorwaarden onder het hoofdstuk 'parodontologie' of 'preventie en mondhygiëne' kijken. Daar kun je vinden of de verzekeraar de behandeling vergoedt, welk percentage wordt vergoed en tot welk maximum. Als je een aanvullende tandheelkundige verzekering hebt afgesloten, is dit vaak voor een deel het geval.


Terug naar boven