De Nederlandse Vereniging voor Parodontologie. Een gezond fundament.

Colgate-GABA is een producent van innovatieve en kwalitatief hoogstaande mondverzorgingsproducten. De producten worden erkend en geadviseerd door dental professionals.

Flossen & stoken

Flossen

Niet alleen de buitenkant van je tanden en kiezen moet worden gereinigd, ook tussen je tanden en kiezen blijven voedselresten achter. Dus ook hier ontstaat plaque, met als gevolg ontstoken tandvlees én gaatjes in tanden en kiezen. De ruimtes tussen je tanden en kiezen kun je op verschillende manier schoonhouden: met floss, tandenstokers en ragers.

Flossen met tandzijde is zeer geschikt als de tanden en kiezen heel dicht op elkaar staan. Deze methode is lastiger dan de andere middelen, maar: oefening baart kunst.

Zo flos je goed    

Wikkel ongeveer 40 cm tandzijde om de middelvingers. Span een stuk van ongeveer 2-3 centimeter tandzijde tussen de duimen en/of de wijsvingers. Breng de tandzijde voorzichtig tussen de tanden tot onder het tandvlees. Buig deze om de zijkant van de tand en trek zachtjes met een zagende beweging de draad van het tandvlees naar de snijrand of het kauwvlak. Ga niet zover dat het tandvlees pijn doet.

Herhaal dit voor de zijkant van de andere tand of kies. Ga zo verder en sla geen enkele ruimte over. Op de plaatsen waar de draad niet door het contactpunt kan worden gebracht (bij een brug bijvoorbeeld of bij een vaste beugel) kan toch tandzijde gebruikt worden in combinatie met een brugnaald. De brugnaald is een hulpmiddel om de draad toch tussen de tanden te brengen op plaatsen waar dit anders niet zou kunnen. Er is ook een tandzijde beschikbaar waarvan het uiteinde steviger is en als brugnaald gebruikt kan worden (superfloss).

Tandenstokers

Zijn de ruimtes tussen tanden en kiezen wat groter, dan is een tandenstoker onmisbaar. Een goede tandenstoker heeft een driezijdige vorm, waarvan de basis tegen het tandvlees kan worden gezet.  Gebruik nooit een cocktailprikkertje, hiermee kun je je tandvlees beschadigen! Ook voor het 'stokeren' geldt: neem er de tijd voor en doe rustig aan.

Tandenstokers: Zo gebruik je ze

Maak de tandenstoker voor het gebruik nat: de tandstoker wordt dan soepeler en breekt minder snel af. Hou de tandstoker tussen duim en wijsvinger dicht bij de punt vast (de andere vingers kunnen gebruikt worden om af te steunen of houvast te krijgen). Zet de basis van de tandenstoker tegen het tandvlees. In de onderkaak is de platte kant van de tandstoker naar beneden gericht, in de bovenkaak dus naar boven. 
Breng de tandenstoker voorzichtig loodrecht tussen de tanden en duw zo ver mogelijk door. Trek de tandenstoker een klein stukje terug en duw de tandenstoker opnieuw stevig tussen de tanden. Herhaal deze horizontale beweging (van buiten naar binnen) een keer of vijf en schuur op deze wijze de zijkanten van de tanden schoon.

Tip: wanneer de tandenstoker achter in de mond wordt gebruikt, is het handig om de mond iets te sluiten. Zo vermindert de spanning van de wangen en is het gebied makkelijker te bereiken.